INFORMATIE OVER HART- EN VAATZIEKTEN BIJ VROUWEN

ALLE INFORMATIE VOOR JOU OP EEN RIJ

UITGELICHTE INFORMATIE

Kennisbank wetenschapeprs

Over IMPRESS

In Nederland overlijden elk jaar 20.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Bij vrouwen worden deze ziekten vaker gemist en schiet de behandeling nog te kort. De IMPRESS onderzoeksgroep zet zich in om de zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten te verbeteren.

Wij gaan dit doen door bestaande kennis te bundelen, (wetenschappelijk) onderzoek te stimuleren en daar waar mogelijk in de praktijk implementeren.
Lees verder

KENNISBANK

VIDEOS
FACTSHEETS
NIEUWS ITEMS
VERHALEN
Psychosociale klachten bij Hart- en Vaatziekten
Het MINOCA hartinfarct
Behandeling Coronaire Vaatdysfunctie
Coronaire functietest (CFT)
Diastolisch Hartfalen
Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
Coronaire vaatdysfunctie
Het VrouwenHart verhaal van Els (60)
Auteur: Annemiek Hutten
Het VrouwenHart verhaal van Charlotte (60)
Auteur: Annemiek Hutten
Het VrouwenHart verhaal van Karen (53)
Auteur: Karen van Wijngaarden
Het VrouwenHart verhaal van Pamela (60)
Auteur: Pamela Williams
Het VrouwenHart verhaal van Marieke (46)
Auteur: Annemiek Hutten

Het VrouwenHart verhaal van Els (60)

Auteur: Annemiek Hutten

Els is al 35 jaar getrouwd. Samen met haar man heeft ze een zoon van 34 en een dochter van 32. Els heeft veel verschillende banen gehad, onder andere in de medische wereld. Zo heeft ze jarenlang als medisch secretaresse op de röntgenafdeling van een ziekenhuis gewerkt, en is ze bejaardenverzorgster bij de thuiszorg geweest. Verder is ze een aantal jaar fulltime moeder geweest, oppasouder en administratief medewerkster bij een voetbalclub in het betaalde voetbal. Sinds 2006 is ze voornamelijk werkzaam geweest als medewerkster klantenservice bij verschillende bedrijven. Dit is het Vrouwenhart Verhaal van Els.

In de nacht van vrijdag 18 mei op zaterdag 19 mei 2018 maakte ik mij klaar om naar bed te gaan. Manlief lag al te slapen. Op het moment dat ik op bed wilde gaan liggen, leek het of iemand met een elleboogpunt precies tussen mijn borsten op mijn borstbeen drukte. Ik heb het even aangezien, maar toen het niet minder werd, heb ik mijn man wakker gemaakt. We zijn naar beneden gegaan en hij heeft 112 gebeld. Op dat moment was ik heel blij dat ik met een politieagent getrouwd ben, want hij was kort en duidelijk in de reden waarom hij 112 belde. Binnen 10 minuten was de ambulance ter plaatse.

Het hele verhaal van Els lezen? Klik dan hier .

Het VrouwenHart verhaal van Charlotte (60)

Auteur: Annemiek Hutten

Charlotte is getrouwd en heeft twee uitwonende kinderen van 26 en 29 jaar. Ze heeft haar hele leven als sociaal-cultureel werker in de ouderenzorg gewerkt. Tot het twee jaar geleden echt niet meer ging. Na twee (mogelijk drie) TIA’s kreeg ze tako tsubo cardiomyopathie, in combinatie met CMD (coronaire microvasculaire dysfunctie). Nu probeert ze haar leven zo goed mogelijk aan te passen aan wat er nog wél kan. Dit is het Vrouwenhart Verhaal van Charlotte.

Zes jaar geleden heb ik twee, mogelijk drie, TIA’s gehad in mijn ogen. Daar heb ik wat restverschijnselen aan overgehouden. Vanwege die TIA’s kwam ik automatisch bij een cardioloog terecht. Daar kreeg ik, vier weken na de TIA’s en na de onderzoeken die inmiddels plaats hadden gevonden, te horen dat ik vanaf nu hartpatiënt ben. De echo liet zien dat de pompfunctie in de linkerkamer niet voldoende was.

Het hele verhaal van Charlotte lezen? Klik dan hier.

Het VrouwenHart verhaal van Karen (53)

Auteur: Karen van Wijngaarden

Karen is 53 jaar, getrouwd en heeft een dochter van 20. Zij werkte als verloskundige 12 jaar in een eigen praktijk en 8 jaar als klinisch verloskundige in een ziekenhuis. Door haar hartproblemen kan zij haar beroep met de onregelmatige diensten en de piekbelasting niet meer uitoefenen. Dit is het Vrouwenhart Verhaal van Karen.

'In 2017 kreeg ik last van pijn op mijn borst en een ‘harnasgevoel’, het gevoel of er een strakke band om mijn borst zat en ik niet goed meer kon ademen. Ook had ik last van pijn hoog in mijn rug. Meestal had ik dat vroeg in de ochtend of na een nachtdienst. Na verloop van een aantal uren verdwenen mijn klachten dan weer.'

Het hele verhaal van Karen lezen? Klik dan hier.

Het VrouwenHart verhaal van Pamela (60)

Auteur: Pamela Williams

Mijn naam is Pamela Williams. Van oorsprong ben ik Amerikaanse, maar ik woon al sinds 1984 in mijn zo geliefde Amsterdam. Ik ben journalist, redacteur en vertaler en heb een eigen tekst- en vertaalbureau. En … ik ben hartpatiënt. Dit is het Vrouwenhart Verhaal van Pamela.

'Op vrijdag 10 februari, 2017 werkte ik als eindredacteur Engels in Hilversum bij de (omroep) NTR, voor het programma Net in Nederland. Het was een geweldige baan met supercollega’s. Ik was verantwoordelijk voor een groep van zestien vertalers die alle Engelse teksten leverden. Maar terug naar 10 februari: het was weer een drukke week geweest en daarvan genoot ik. Altijd. Hoewel het op deze vrijdag in de trein naar huis anders dan anders ging. Ik was iets te moe en ik voelde me een beetje raar. Ik had niet echt pijn of zo, maar iets klopte niet..'

Het hele verhaal van Pamela lezen? Klik dan hier.

Het VrouwenHart verhaal van Marieke (46)

Auteur: Annemiek Hutten

Marieke is 46 jaar en woont samen met haar vriend. Ze werkte als fysiotherapeut/psychosomatisch fysiotherapeut. Helaas kan ze dat werk, onder andere vanwege haar hartproblemen, niet meer doen. Dit is het Vrouwenhart Verhaal van Marieke.

'Zeven jaar geleden had ik veel klachten. Een constante druk op de borst, pijn in mijn keel en hals, met een uitstraling naar de arm. En alles aan de linkerkant… Ik heb veel onderzoeken gehad, maar er werd niets afwijkends gevonden aan mijn hart. Omdat de klachten bleven, is er toch een katheterisatie gedaan. Daar bleek wel enige vernauwing, en een bloedvat dat was afgestorven (sinds mijn 25e heb ik diabetes type 2), maar daar had zich alweer een nieuwe gevormd, dus dat kon mijn klachten niet veroorzaken. Ik kreeg wel medicijnen mee, zoals bloedverdunners.'

Het hele verhaal van Marieke lezen? Klik dan hier .

VEEL GESTELDE VRAGEN

Coronaire Microvasculaire Disfunctie (CMD) is een functiestoornis van de kleine bloedvaatjes van de hartspier. Hierdoor kunnen pijnklachten op de borst en/of kortademigheid ontstaan. CMD komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Er zijn verschillen tussen het ontstaan van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen spelen veranderingen in hormonen een grote rol voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Deze veranderingen kunnen voorkomen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of rond de overgang.
Vrouwen die tijdens een zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad, hebben een grotere kans om later in hun leven opnieuw een hoge bloeddruk te krijgen. Hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten
Een verhoogd cholesterolgehalte draagt bij aan het ontstaan van slagaderverkalking, waarbij de slagaders steeds nauwer worden. Cholesteroldeeltjes en andere vetachtige stoffen blijven kleven op beschadigde plekken in de wanden van slagaders. Er ontstaat een verdikking, een zogenaamde plaque. Langs een plaque kan minder bloed stromen. Organen (zoals het hart of de hersenen) krijgen hierdoor minder zuurstof.
Je hebt een hoger risico op een hartinfarct als:
- Je een ernstig verhoogde bloeddruk tijdens zwangerschap (pre-eclampsie en HELLP-syndroom) hebt gehad;
- Je zwangerschapsdiabetes hebt gehad;
- Je vóór je 40e in de overgang was (iets verhoogd risico)
Kennisbank afbeelding vrouw
impress  
Het Nederlandse onderzoeks-consortium naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. 

IMPRESS wordt gefinancierd door de Hartstichting en ondersteund door ZonMw, NVVC, Harteraad, WCN en de NFU.

Het consortium IMPRESS maakt deel uit van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA).
Over IMPRESSconsortium.nl
© 2023 impressconsortium.nl
 design and development by Dunico.nl
crosschevron-rightarrow-right